Ez a blog a családunkról szól. Néha kreatívkodva, néha csak simán írva és fotókkal illusztrálva, de mindig a CSALÁDUNKról. Köszi, hogy benéztél.
RSS

2008. szeptember 21., vasárnap

Bogács - minialbum

Elkészültem végre az első igazán hagyományos scrapbook minialbumommal. Az albumban az idei Bogácsi nyaralásunkat dolgoztam fel, ami azért is nagyon jó volt, mert úgy jöttünk haza, hogy ez életünk legrosszabb nyaralása volt. De ahogy újraéltem az albumkészítésen keresztül az egészet, sokkal jobban megláttam a szép pillanatokat is.
Az albumnál igyekeztem arra törekedni, hogy minden oldalon kipróbáljak valami olyan technikát/anyagot/akármit, amit én még nem próbáltam, vagy vigyek bele valami ötletest... ehhez képest, mire elkészült az album, több eredményt tudhatok be annak, hogy bakihegyeket javítottam, mint maguknak az eredeti nagy ötleteimnek. :-) Na de nem baj, elsőnek jó, fog ez még jobban is menni talán.
Az egész összképet számomra az rontja a legjobban, hogy sikerült annyi pótlapot és fóliát beletennem, hogy még a legnagyobb fémkarikám is nagyon kicsi lett. Így most szalag helyettesíti az albumkarikát, de ha kapok valahol még nagyobbat, mint ami van, akkor azt le fogom cserélni utólag.
Nem írom le minden oldalhoz külön, de általában a legtöbb helyen krétáztam az oldalakat, matricákat, szövegdobozokat.
Hát, íme:



És akkor a részletek:

A feliratot a Lidl-ben vett nyomdakészlettel készítettem. Hú, hát ennek aztán van "elcseszős' története! Először lenyomdáztam sötétkékkel a betűket, számokat, tök jól néztek ki... aztán körbevágtam. Kívülről ollóval, a belső részeket pedig a 360 fokban körbeforgó fejű precíziós szikémmel - vagy én nem csináltam jól valamit, vagy már cserélni kell a véget a szikében, de néhány helyen nem vágta szépen, hanem mintha "tépte" volna... oké, akkor azokon a helyeken kijavítom egy kicsit kék filccel, az eltakarja a csúnyát, és olyan, mintha csak a nyomda látszana. Igenám, de nem jó filcet választottam, mert elkezdett belefolyni, na most mi legyen? Az lett, hogy különböző színű filcekkel kiszíneztem a betűket. A számokat pedig már - tanulva a betűknél elkövetett hibámból - másik filccel javítottam fel.

Ez volt az első oldal, amit elkészítettem. Jaj, alig mertem nekiállni... de aztán jöttek az ötletek. Először elkészültek a narancs kartonalapok rajtuk a képekkel, szövegekkel, aztán mintegy design-nak mintavágó ollóval szétvágtam, és kis távolsággal összeillesztettem. Aztán a felsőt átlyukasztottam, mintha a bőröndről lógna egy címke, azon szerepel a nyaralás dátuma és helye (ezt egy névjegyhez használható pecsét betűiből raktam ki és nyomdáztam - szintén Lidl).
Jaj, ez a kedvenc oldalam. Az úgy kezdődött, hogy rájöttem, hogy az oldalhoz képest a kis képeket túl kicsire nyomtattam - legalábbis az eredeti elhelyezési tervemhez - aztán elkezdtem játszadozni velük... és a végén beugrott ez a virág alakzat. A többi meg már jött magától. A szára szalag, a kis béka fából van, a virágok közepén degorgumi kisvirág, azok közepén pedig miltonkapocs.
Hihi... itt is van baki. Vannak új szilikon pecsétjeim, gondoltam, hurrá, ideje egyet kipróbálni. Ez lenne a pillangó. Hát persze, hogy nem sikerült tökéletesen, összemaszatolta a feliratomat... ezért lett végül pirossal átsatírozva a felirat. :-) A méhecske itt is fából van.
Ez az első fólia (nagyon rosszul látszik ezen a beszkennelt változaton, lényeg, hogy ahol sötétszürke a háttér, ott csak a fólia látszik a valóságban, azaz átlátszó). Szóval, a fóliára került egy nagy keret, arra egy szalagdarab miltonkapoccsal rögzítve. Belül a fotó kicsit fura alakra van vágva, ez nem véletlen, majd a fólia másik oldalán látszani fog, hogy az ott szereplő medence adta ezt az alakzatot, és így feleltek meg egymásnak.
A fólia másik oldala. Szintén a keret, csak itt mintalyukasztóval kicsit megspékelve. Itt látszik a medence alakjából a fotó alakja, ami adta a másik oldalon is a fotó vágásirányát.
Ezen az oldalon a fotókat miltonkapcsokkal rögzítettem, a szövegdobozok pedig a scrap-taliról vannak, ott voltak ilyen mintalyukasztók, amivel egy csomó színben vágtunk, és hozhattunk el. Az apró kis díszek (virágok és delfinek) szintén talis szerzemények, ott vágtunk ilyeneket is, és elhoztuk (delfinesem azóta már nekem is van, bi-bí).
Ennek az oldalnak a különlegessége majd a következő oldallal együtt látszik. Ott szerepel egy szövegdoboz, ami, ha megnézzük, az itteni alsó kép keretéből lett kivágva. Hiába, skót spórolós vagyok, semmit nem dobok el, igyekszem mindent felhasználni. Ezen kívül miltonkapoccsal rögzítettem oldalt a szalagot, valamit pufimatricák és a készletben lévő kis matricák díszítik az oldalt.
Itt az a bizonyos szövegdoboz. A képek külön kartonra lettek ragasztva, és úgy egyben mentek a háttérre. Ezen kívül itt is pufimatricák, készletes matricák...
Trallala.... újabb spórolás... aki látta az esküvői oldalamat (A mi napunk), felismerheti, hogy ezek a fehér keretek onnan estek le, hulladékként... majdnem kidobtam, mikor rájöttem, hogy hogyisne! Ez még jó lehet valamire... és most itt, erre lett jó, keret lett belőle.
A pillangók itt is dekorgumiból vannak (most jut eszembe, mint ötlet, hogy a kis szarvuk végére lehetett volna gyöngyöt tenni... ezt lehet, hogy még meg is fogom tenni utólag). Igazából itt amivel sokat kínlódtam, az az volt, hogy úgy helyezzem el a pillangókat, hogy ha majd ráhajtjuk az utánuk következő fólia-oldalt, akkor azon keresztül is jól jöjjenek ki a kiegészítők...
És itt az a bizonyos következő fólia. A virágokat a készletben lévő háttérpapírból vágtam, a pillangók pedig a pillangókiállításon készített fényképekből lett kivágva (a már említett precíziós szikémmel). Ezeknek a közepe van csak leragasztva, a szárnyuk elemelkedik a síktól, így egész 3D-s hatásuk van élőben (ezt ha jól emlékszem, Csutitól lestem el).
Ez pedig a fólia másik oldala. Fent a slideshow-n látszik, hogy ha ráhajtjuk az előző oldalra, akkor ez fogja szépen megadni a szöveget az ott lévő lepkekiállításos képekhez.
Fogyogattak a háttérpapírjaim... elkezdtem taktikázni. Téptem egyet, így két maradékból rakhattam össze az oldal hátterét. A szövegmatricák készletesek. A pecsételt karikák szintén a készletben voltak, szilikon-pecsét (vagy hogyishívják). A virág szirmait csillámos bigyóval készítettem, ami egy napig száradt, és jól lelapult, pedig mikor odakentem, szép pufi volt. A bimbó egy mellrák-alapítványos kis szóróbigyóról van, amin kis rózsaszín gyönygyökkel van kirakva a mellrák-alapítvány emblémája. Iri mamáéktól kunyiztam el, mert láttam benne, hogy fel fogom tudni én ezt még használni SB-hoz. :-) A virág szárát és levelét rajzoltam. Az "Eger" felirat melletti kis dísz valójában egy körömmatrica.
:-) Újab spórság. :-) A cím alatti fehér háttér szintén az esküvői oldalamról leesett hulladék. :-) Amúgy itt nincs semmi különös (már fogytak az ötleteim), micimacis matricák és képek.
Fólia. Itt a nehéz megint a másik oldallal az összehangolás volt. Ezen az oldalon csak szerepel egy kép (a hátterére egy kék karton van ragasztva, és arra szöveg van írva), sarkaiban 3D-s Bricostore-os virágok, illetve az oldal négy sarkában körömmatrica.
Az előző fólia másik fele. A négy sarokban a körömmatrica ment átfedésben az előző oldallal. A készletben lévő barna-fehér-kék szalagot rávarrtam a kép tetejére (szándékos a varrás "mintája") és csak a szalagot ragasztottam fel, így a kép felhajtható, és alatta olvasható az előző oldalon a fotó hátuljára ragasztott szöveg. A szalagra még itt is mentek a virágok - muszáj volt, mert különben nem lett volna meg az átfedés a másik oldallal... de nem is néz ki rosszul így. A szövegben egyébként itt az van leírva, hogy itt már beteg volt Angika. :-(
Matricák, képek... semmi extra, kifogytam az ötletekből. :-) Egyelőre....
És ez a hátulja. Ide tervezem még azt a Bogácsot ábrázoló hűtőmágnest feltenni, amit ott vettünk... de sehol nem találom, pedig tuúúúúúdom, hogy láttam is valahol nemrég... na mindegy, egyszer csak meglesz, és akkor ráragasztom.

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...